Jan Bernhardtz

[easyrotator align=”left”]erc_1_1444337403[/easyrotator]

janB_2015_RubrikX4_002

Två städer, två tidsepoker, två spår av det förflutna, en fotograf – Jan Bernhardtz.
Black Door Gallery har nöjet att presentera örebroaren och fotografen Jan Bernhardtz.
Vi visar en svit 70-talsbilder från Örebro och samtida bilder från det Berlin där han numera bor. Det ena har en omisskännlig doft av nostalgi, det andra nutidens spår av ett historiskt förflutet. Jan Bernhardtz närvarar på vernissagen nu på lördag 17 oktober, klockan 11.00. Utställningen pågår till och med 7 november.

Varmt välkommen!

 

1970. Örebro har nyligen fyllt 700 år och satsar framåt. Det gamla Kåksöder har ersatts av modernitetens Krämar-skrapa. Runt om i staden rivs de gamla sekelskifteskvarteren. Som i många andra svenska städer vid den här tiden ser det ett som såren efter bombningar. Men Örebro 1970 är folkhem och en ung man går runt med sin kamera och fångar människorna i staden. Men där skymtar även stadens arkitektoniska kropp, såväl den gamla som den nya. Många tanter blir det, de som hör till den generation som fått försaka för att landet skall kunna ta språnget in i välfärden.

2015. Nyss har Berlin firat att det gått 25 år sedan murens fall. Under den tiden har såren i de centrala delarna efter såväl krigets bombningar som murens ödsliga säkerhetszoner fyllts med samtida påkostad arkitektur. Berlin har blivit ett europeiskt centrum igen.
Här går en äldre man runt och fångar den nya tidens Berlin, men ännu hellre vänder han kameran mot spåren av det förflutna. Han hittar det i enklaverna mellan det uträknade och tänkta stadsrummet. Det är de områden, platser och ruiner där tiden tycks stannat eller i alla fall genljuder av ekon från krig och fredens politiska kyla med det delade Tyskland.
Här finns suggestiva scener och en aning om ett annat Europa som vi håller på att glömma. Precis som det gamla Örebro, det från 70-talet, som bleknar i den nya tidens Örebro, det som nu med växtvärk snabbt förändras ännu en gång.

Den unge och den äldre mannen är en och den samme: örebrofotografen Jan Bernhardtz. Då bodde han i Örebro, idag i Berlin.

Hos oss på Black Door Gallery har du nu tillfälle att möta de två bildvärldarna han skildrar. Vi lovar ett spännande möte med gemensam ton trots att ett halvt sekel gått mellan bildsviterna. Vi inbillar oss att du kan höra ett eko någonstans som handlar om tid…

 

Om fotografen Jan Bernhardtz:
Jan Bernhardtz flyttade till Örebro när han var 12 år, 1958. Familjen flyttade sedan vidare till Göteborg 1971. Han återvände till Örebro 1985 och stannade till 2006. Då blev det Västkusten igen, men sammanlagt blev det totalt sett många år i Örebro. Familjen bodde först på Majorsgatan och sedan i Hjärsta.

2011 gick Jan Bernhardtz i pension och flyttade då till Berlin där han numera bor. Han har inte fotograferat aktivt hela tiden utan gjorde ett uppehåll under många år.  Flytten till Berlin blev så en renässans för fotograferandet. Det blev en verklig vitamininjektion att hamna i den stad som varit i händelsernas centrum under hela 1900-talet. Att uppleva och besöka lämningarna efter nazisterna, världskrig och det forna DDR.

Hans huvudsakliga fotografiska intresseområde är att fånga de historiska skeendena i Europa. De olika regimer som regerat och tankar om hur det var möjligt. Hur livet var för människorna triggar hans fotograferande numera. Och i Berlin med omnejd finns resterna av allt detta kvar – om man letar.
Jan Bernhardtz säger själv så här: ”Jag vill att mina bilder ska lämna fler frågetecken än svar.”

Han använder den utrustning som passar bäst för motivet. Digitalt eller film är en ointressant fråga för honom eftersom båda teknikerna är användbara – fast han föredrar utseendet på analoga bilder bäst.

Bilderna på utställningen är utskrivna på akvarellpapper med kolbläck (carbon print) och som är hans egna utskrifter, i huvudsak med formaten 24×30 och 30×40 cm, plus en del udda format. Bilderna på utställningen är möjliga att skriva ut större format, dock max A3+.