Johan Bergmark

Bergmark_2016_RubrikX4

  • Alejandro Gonzales Inarritu Alejandro Gonzales Inarritu
  • Anton Corbijn Anton Corbijn
  • Malik Bendjelloul Malik Bendjelloul
  • Peter Greenaway Peter Greenaway
  • Terry Gilliam Terry Gilliam
  • Mel Brooks Mel Brooks
     

En bra egenskap hos en fotograf är att kunna ta människor. Att kunna avväpna och normalisera den stund när exempelvis ett porträtt skall tas.

Johan Bergmark är en mästare på att kunna ta folk oavsett om det är en person ur folkdjupet med ovana vid att avbildas eller världsstjärnan som regelmässigt, men ofta motvilligt, poserar för världspressens kameror.
Johan Bergmark är en av de allra bästa när han får okända människor att känna sig sedda och världsstjärnan att faktiskt låta sig ses med sitt ”privata” ansikte.

Kanske är det hans glatt avväpnande sätt, hans ”galna” infall eller snabba förmåga att koppla ihop den rumsliga miljö där han befinner sig med något hos personen som står framför honom.

Nu gästar oss Johan Bergmark igen under Live at Heart. Förra gången på Black Door Gallery var det musikens stjärnor han porträtterat – den här gången de som vanligtvis befinner sig på hans sida av situationen: regissörerna. Skälet är förstås att Live at Heart valt att vidareutveckla den gren där musiken och filmen samspelar på Bio Roxy.

Johan Bergmark ställer ut porträtt av kända och okända regissörer från alla världsdelar.
Vilka är människorna bakom filmerna vi ser? Vilka är det som sällan syns i ljuset, men som ändå är skulptören till det vi får ser på duken? Om skådespelarna är leran så är regissören den som formar dem. Här har Johan Bergmark fotograferat regissörer på sitt eget karaktäristiska sätt. Bilderna är tagna mellan 1994 och 2015.

Jag plåtar hellre en regissör, eller manusförfattare före en känd skådespelare. De är mer nakna. De har inga masker som de drar fram. Det är lättare att skala av allt och försöka få ner dem till någon form av nollpunkt. Dessutom tar de regi väldigt bra. Förmodligen för att de själva vet hur jävliga de varit mot sina skådisar ibland. Nu är det deras tur…

På väggarna hänger bland annat: Quentin Tarantion, David Lynch, Anna Odell, Malik Benjelloul, David Cronenberg, Bröderna Coen, Marie Lousie Ekman, Luc Besson, Claire Denís, Peter Greenaway, Cortney Hunt, Norman Mailer, Pernilla August, Mikael Marcimain, Giada Cologrande, Xavier Dolan, Lukas Moodysson, Anton Corbijn, Wes Anderson, Whit Stillman, Josef Fares, Gus Van Sant, Mel Brooks, Tomas Alfredson, Peter Fonda, Daniel Espinosa, Sara Broos, Mike Leigh, Lisa Ohlin, Miranda July, Terry Gilliam, Wong Kar Wai, Aki Kaurismäki & Stefan Jarl m fl…

Mer om Johan Bergmark

Utställning pågår 2/9 – 17/9.
Vernissage på Black Door Gallery fredagen den 2 september kl 17-22.

Varmt välkomna!
Vännerna på Black Door