Hannah M

     

Hanna Modigh är det inte bara till efternamnet – hon är på riktigt en orädd skildrare av miljöer där ofta utsatthet, våld och tillstånd av hjälplöshet eller förtryck är närvarande. Nu ställer hon ut den fotoboksprisade berättelsen ”Hillbilly heroin honey” på Black Door Gallery. Vernissage nu på lördag 28 april.

Modig är istället bara förnamnet när Hannah Modigh i sitt fotografiska uppdrag lyfter fram människor som annars sällan lyfts i det offentliga ljuset.
Orädd utsätter hon sig själv i alla sina projekt för att komma nära men utan att tränga sig på. Tvärtom är det som om människorna berättade själva medan hon tålmodigt befinner sig mitt i bland dem som en uppmärksam lyssnare till det som annars skulle förbli stelnade drömmar hos människor bedragna på en framtid. Berättelserna skriver fram sig i bilderna hon tar. En berättelse som hämtas i dessa människors ansikten, kroppar, miljöer och levnadsöden som är just deras individuella – frivilligt eller ofrivilligt valda.

2010 tilldelades hon fotobokspriset för sin bok ”Hillbilly heroin honey”.
Ensam åkte hon till St. Charles i Virginia i det koldistrikt i Appalacherna som drabbats hårt av gruvnedläggelser och en eskalerande arbetslöshet. I den hopplöshet som slagit rot i både vuxnas och ungdomars tillvaro, i den förlorade drömmen om ett anständigt liv, har droger och läkemedelsmissbruk blivit förödande flyktvägar. Den förhärskande drogen är ett billigt smärtstillande medel oxikodon, en gång medicinen för utslitna gruvarbetarkroppar, som fått öknamnet Hillbilly heroin. Det som dövar och lyfter bort den krassa verklighetens ok med hög dödlighet som resultat.

Det är den fotografiska berättelsen vi nu visar på Black Door Gallery.
Hannah Modigh är en person som inte väjer för svårigheter, utan tar sig nära inpå och formar sköra och vackra bilder av människor vars kraschade drömmar sövs med droger.  Det är hjärtskärande, vackert och belysande på en och samma gång, men inte utlämnande.

Hannahs utställning pågår till och med 12 maj på Black Door.

Varmt välkommen!
Vännerna på Black Door