Gerry Johansson

Gerry Johansson

  • 2001253_600 2001253_600
  • 2001405_600 2001405_600
  • 2001274_600 2001274_600
  • 2001446_600 2001446_600
  • 200154000_600 200154000_600
     

Med samma förundran har vi just upplevt undret när vintern viker och våren tar oss med prunkande storm. Ett surmulet landskap i brungrått ersätts av en fantastisk växtkraft och förnyelse.
Just därför tänkte vi på Galleri Black Door att erbjuda er en resa till ett extremt landskap med bokstavligt kyliga svartvita kontraster: Antarktis!
2001 deltog fotografen Gerry Johansson i en vetenskaplig expedition dit och 2014 kom hans fotodokumentation från resan i bokform. Nu visar vi hans Antarktis-bilder på galleriet som sista utställning innan sommaruppehållet.

Start fredag den 18 maj kl. 18-20 och visas sedan till och med 9 juni.

Fotografin och landskapet har en egen mycket lång och passionerad historia ihop. Det är inte enbart klassiska och välkända arketypiska dokumentationer av en Carleton E. Watkins, en Anselm Adams, eller en Andreas Gursky som format en populär genre med storslagna naturscenerier. Många fler har på olika sätt bidragit som stilbildare och förebilder för oräkneliga efterföljare i en fortsatt populär motivkrets. Natur är dessutom en återkommande klangbotten i fler genrer än den uttalat landskapsfotografiska.
Extrema landskap som utmanar människa och maskin har lockat fotografer till platser som till och med tagit deras liv. Nils Strindbergs återfunna bilder från Andrée-expedition ger en dramatisk bild av kampen mellan elementen, människan, ljusförhållanden och optik i Arktis snömassor.

Gerry Johansson är mest känd för sina urbana landskap i små kvadratiska bilder där sällan någon människa skymtar men som ändå berättar väldigt mycket om oss själva på ett stillsamt karaktäristiskt vis. Hans skarpa blick för arkitektur och ljus och inte sällan bilder med en melankolisk eller humoristisk ton, är väl kända och uppskattade av såväl en nationell som en internationell publik.

Den vetenskapliga expeditionen där Gerry Johansson erbjöds plats genom ett stipendium från Polarforskningssekretariatet, utgick från Nunataken-basen i Dronning Mauds land i Antarktis. Utrustad med en storformatskamera med negativstorleken 8 x 10-tum mötte han bokstavligt under 20 dagar det motstånd detta extrema landskap kan erbjuda en människa och en stor apparat som konstruerats för helt andra förhållanden. Den skärpa han eftersträvade krävde ett sådant stort instrument.

Det största problemet och samtidigt det kanske tacksammaste med Antarktis är ljuset och kontrasterna. Att allt blir grafiskt platt. Det som är långt bort förefaller nära och rummet trycks ihop. Perception, maskin och ljus blir en mix som i Gerry Johanssons hand – eller öga – formats till märkliga bilder.
Plattheten gör att proportioner förskjuts så att berg ser ut som stenar och tvärtom.  Stundtals ser tagningarna ut som grafiska collage av flera sammanfogade bilder på det sättet.
Så Gerry Johanssons mer välkända bilder av skånska samhällen och tyska städer; stram stilsäker komposition, mycket formkänsla och ett fantastiskt ljus, går igen här fast som ett möte med ett optiskt monster som måste tyglas på ett alldeles särskilt och utmanande sätt. Gerry Johansson tar med sig Antarktis kärva spelregler in i galleriet och kyler möjligen välbehövligt ned oss en stund när den ovana försommarvärmen ligger på…

Gerry Johansson är född i Örebro men växte som barn upp i Varberg. Han har levt en längre tid i USA som ung och började fotografera där innan han började en formgivarutbildning vid Konstindustriskolan i Göteborg som han gick ut 1969. Arbetade sedan med den svenska utgåvan av Populär Fotografi i många år.
1985 blev han oberoende fotograf. Fotoböcker som ”Deutschland”, ”Pontiac”, ”Ulan Bator” och ”Sverige slår an en ton” har gjort honom internationellt känd och uppskattad.

Mer om Gerry Johansson Här

Gerry närvarar själv vid vernissagen på fredagkvällen.

Utställningen visas i samarbete med Örebro kommun och Konstfrämjandet Bergslagen.Örebro kommunKonstfrämjandet Bergslagen

 

Varmt välkomna!
Vännerna på Black Door